Čo robiť pre to, aby sme boli zdravi

10.01.2012 10:00

Zdravý životný štýl predstavuje dlhodobé a pravidelné vykonávanie nasledujúcich aktivít:

  • ZDRAVÉ JEDLO A DOSTATOČNÝ PITNÝ REŽIM

Nevyhnutná je konzumácia potravín, ktoré sú pre ľudský organizmus výživné. V dennom jedálnom lístku by mali prevládať ovocie a zelenina. Vyhýbajte sa rafinovanému cukru, tučným vyprážaným jedlám a alkoholu. Stravujte sa striedmo a viackrát za deň. Pite dostatok tekutín v zastúpení čistej pramenitej vody a bylinkových čajov.

  • DOSTATOK POHYBOVEJ AKTIVITY

Vykonávanie aeróbnych aktivít posilňuje ľudské srdce a udržuje skvelú kondíciu. Anaeróbne aktivity pomáhajú budovať peknú pevnú postavu. Každý druh športovej aktivity má svoj význam nielen pre telo človeka, ale aj pre jeho myseľ. Ak sa neviete prinútiť k športu ako takému, stavte na pravidelné prechádzky na čerstvom vzduchu.

  • EFEKTÍVNE ZVLÁDANIE STRESU

Efektívne zvládanie stresu vyžaduje veľa námahy. Každý si musí nájsť svoj spôsob, ktorým bude proti najväčšiemu nepriateľovi dnešnej doby bojovať. Čítajte knihy, počúvajte hudbu, cvičte jogu, poprechádzajte sa! Možností je nekonečne veľa, stačí si nájsť vlastného bojovníka proti stresu. Stres sa dokáže brutálne podpísať na psychike a tele človeka. Čo je však najhoršie, vedie k omnoho zákernejším závislostiam.

  • POZITÍVNE MYSLENIE

Myšlienky majú veľkú moc. Naše vlastné myšlienky sú zodpovedné za náš život. Nezabúdajte myslieť pozitívne! Naučiť sa pozitívne myslieť je umenie, ktoré sa treba naučiť. Na začiatok skúste jednoduchú osvedčenú techniku. Každú negatívnu myšlienku, ktorá vám napadne, nahraďte jednou pozitívnou. Niekde som čítala, že všetko, čo sa v našom živote deje, je v podstate neutrálne. Od nášho pohľadu závisí, či z danej udalosti urobíme niečo pozitívne alebo negatívne.

  • DOSTATOČNÝ SPÁNOK

Spánok je časť životného štýlu, ktorú často podceňujeme. Bohužiaľ, nepravidelný a nedostatočný spánok znižuje celkový výkon, ale aj ohrozuje ľudské zdravie.