Blog

Nezabúdajte na pravidelný príjem tekutín

25.01.2012 10:00

U dospelého človeka tvorí voda 65 až 75 percent hmotnosti tela, teda približne dve tretiny.

Samotný tento údaj podčiarkuje význam vody pre život a existenciu človeka. U detí a novorodencov je tento pomer ešte vyšší. Voda má pre život a funkciu organizmu absolútne nezastupiteľnú a nenahraditeľnú úlohu. Bez vody by neexistoval život.

Voda a kyslík sú dve nevyhnutné zložky života.

Voda je nevyhnutná pri trávení a metabolizme, pri regulácii telesnej teploty, pri vylučovaní odpadových látok z tela, pre transport kyslíka a živín k tkanivám a bunkám. Voda je základom cirkulácie krvi, krvného behu, voda chráni, spája a integruje tkanivá a orgány ľudského tela. Bez jedla môžeme prežiť týždne, dokonca i mesiace, ale bez vody iba niekoľko dní. Každý proces v organizme prebieha vo vodnom prostredí, deficit vody paralyzuje činnosť tkanív, orgánov i celého tela. Dospelí ľudia bez výraznej fyzickej aktivity potrebujú denne minimálne 2,5 l vody, čo je ekvivalent približne 35 ml vody na 1 kg telesnej hmotnosti. U detí je táto potreba ešte vyššia. Ak je prítomná fyzická aktivita, potreba príjmu vody sa tomu úmerne zvyšuje. To platí pre deti i dospelých.

Čím je fyzická aktivita dlhšia a intenzívnejšia, tým je potreba vody vyššia.

Potrebu vody výrazne ovplyvňuje i teplota vonkajšieho prostredia. Pri vysokých vonkajších teplotách dochádza k zvýšeným stratám vody potením a výmenou s vonkajším okolím. To treba mať na zreteli hlavne v letných mesiacoch, v horúčavách, na dovolenkách, pri dlhšom pobyte v priestoroch s vyššou teplotou vzduchu. Straty vody sa zvyšujú, potreba príjmu vody stúpa. Stále platí, že množstvo tekutín, ich zloženie a pitný režim sú u každého človeka individuálne, podľa jeho potrieb, veku, stavu a nárokov. Viac tekutín a prísnejšie dodržiavanie pitného režimu je nevyhnutné pri infekčných ochoreniach, pri užívaní niektorých liekov, pri niektorých metabolických, obličkových a endokrinologických ochoreniach.

zdroj: https://stromzdravia.sk/voda-zaklad-zivota/

Potraviny, ktoré nás zabíjajú

20.01.2012 10:00

1. Nejedzte cudzokrajné ovocie (ak, tak v obmedzenom množstve). Obsahuje minimum vitamínov a maximum organických kyselín. Odvápňujú a pri konzumácii vo veľkom množstve spôsobujú osteoporózu.
2.Jahody dovážané z cudziny obsahujú oparový vírus, spôsobujú herpes, afty a žltačku typu A.
3. Nejedzte nič, čo obsahuje kyselinu citrónovú. Je zo všetkých organických kyselín najagresívnejšia. Pridáva sa do všetkých limonád, niektorých potravín a cukríkov. Odvápňuje, spôsobuje kŕče svalov a leptá sliznice, ktoré potom ľahko prepúšťajú baktérie a vírusy.
4. Nejedzte trvanlivé mliečne výrobky. Sú mŕtve a plné konzervantov.
5. Obmedzte nielen údeniny, ale aj tavené syry. Sú v nich rýchlosoli, ktoré spôsobujú poruchy pohybového aparátu, hemoroidy, krvácanie ďasien a mnoho iných problémov.
6. Pražené arašidy a chipsy sú jed!

zdroj: https://zenskyweb.sk/ste-to-co-jete

Čo robiť pre to, aby sme boli zdravi

10.01.2012 10:00

Zdravý životný štýl predstavuje dlhodobé a pravidelné vykonávanie nasledujúcich aktivít:

  • ZDRAVÉ JEDLO A DOSTATOČNÝ PITNÝ REŽIM

Nevyhnutná je konzumácia potravín, ktoré sú pre ľudský organizmus výživné. V dennom jedálnom lístku by mali prevládať ovocie a zelenina. Vyhýbajte sa rafinovanému cukru, tučným vyprážaným jedlám a alkoholu. Stravujte sa striedmo a viackrát za deň. Pite dostatok tekutín v zastúpení čistej pramenitej vody a bylinkových čajov.

  • DOSTATOK POHYBOVEJ AKTIVITY

Vykonávanie aeróbnych aktivít posilňuje ľudské srdce a udržuje skvelú kondíciu. Anaeróbne aktivity pomáhajú budovať peknú pevnú postavu. Každý druh športovej aktivity má svoj význam nielen pre telo človeka, ale aj pre jeho myseľ. Ak sa neviete prinútiť k športu ako takému, stavte na pravidelné prechádzky na čerstvom vzduchu.

  • EFEKTÍVNE ZVLÁDANIE STRESU

Efektívne zvládanie stresu vyžaduje veľa námahy. Každý si musí nájsť svoj spôsob, ktorým bude proti najväčšiemu nepriateľovi dnešnej doby bojovať. Čítajte knihy, počúvajte hudbu, cvičte jogu, poprechádzajte sa! Možností je nekonečne veľa, stačí si nájsť vlastného bojovníka proti stresu. Stres sa dokáže brutálne podpísať na psychike a tele človeka. Čo je však najhoršie, vedie k omnoho zákernejším závislostiam.

  • POZITÍVNE MYSLENIE

Myšlienky majú veľkú moc. Naše vlastné myšlienky sú zodpovedné za náš život. Nezabúdajte myslieť pozitívne! Naučiť sa pozitívne myslieť je umenie, ktoré sa treba naučiť. Na začiatok skúste jednoduchú osvedčenú techniku. Každú negatívnu myšlienku, ktorá vám napadne, nahraďte jednou pozitívnou. Niekde som čítala, že všetko, čo sa v našom živote deje, je v podstate neutrálne. Od nášho pohľadu závisí, či z danej udalosti urobíme niečo pozitívne alebo negatívne.

  • DOSTATOČNÝ SPÁNOK

Spánok je časť životného štýlu, ktorú často podceňujeme. Bohužiaľ, nepravidelný a nedostatočný spánok znižuje celkový výkon, ale aj ohrozuje ľudské zdravie.

Depresia a životný štýl II.

25.12.2011 10:00

Veľmi významným a často nedoceneným faktorom zdravého životného štýlu je pravidelný denný rytmus života.

Organizmus funguje podľa istých vnútorných hodín, Tento časový harmonogram je s našim každodenným životom veľmi úzko spätý. Je to prirodzený a zákonitý fyziologický mechanizmus pre fungovanie ľudského organizmu.

Tento prirodzený rytmus sa zvykne nazývať biorytmus.

Každý z nás ho má. Len každý ho má trochu iný. Biorytmus je významne spojený s časovým manažmentom. O časovom manažmente podrobne píšeme v kapitole DUŠEVNÉ ZDRAVIE. Biorytmus a efektívny časový manažment sú spolu organicky spojené. Navzájom by sa mali doplňovať a navzájom rešpektovať. To je i základ úspechu, zdravia a efektívneho života. Určite si každý podvedome všimol a uvedomil, že najlepšie a najefektívnejšie funguje, keď dodržiava svoj pravidelný denný režim. Stačí ak vynecháte jedlo, keď sa neskoro zobudíte, alebo keď idete spať dve hodiny neskôr ako ste zvyknutý. Organizmus registruje a signalizuje túto zmenu. Tento zásah do organizmu nebýva väčšinou dramatický, organizmus sa s ním dokáže vyrovnať. Horšie to býva v prípadoch kde dochádza k pravidelnému narušovaniu až ignorovaniu prirodzených biorytmov. Následky nenechajú na seba dlho čakať. Rýchly životný štýl, kvantum úloh a problémov, nárazové situácie, časový a pracovný stres. To všetko zasahuje do biorytmov a narušuje pravidelný denný rytmus. Výsledok? Ideálna živná pôda pre vznik depresie. Dokonca i duševne úplne zdraví a odolní ľudia môžu mať následkom týchto faktorov problémy s depresiou.

Narušený biorytmus môže byť jednou z rozhodujúcich príčin vzniku depresie.

A nielen depresie. Narušený denný rytmus sa môže prejavovať i inými ťažkosťami. Poruchami spánku, zlým trávením a nechuťou do jedla, pocitmi úzkosti, bolesťami hlavy. Dodržiavanie denného rytmu, pravidelnosť v jedení, dodržiavanie pravidelného času zaspávania a ranného vstávania, pravidelný oddych a relaxácia. Pravidelný čas s rodinou, s priateľmi, čas venovaný svojim radostiam a záľubám by mal mať pevné miesto v dennom rytme každého rozumného a úspešného človeka. Denný rytmus sa môže naručiť i vplyvom striedania ročných období. Depresiu môže spustiť zmena v cykle svetlo / tma, hlavne koncom jesene a počas zimných mesiacov. Preto v tomto období by sme fyziologicky mali zvýšiť čas pre spánok, oddych a relaxáciu. Organizmus to v tomto období vyžaduje a treba túto fyziologickú zákonitosť rešpektovať.

zdroj: https://stromzdravia.sk/depresia/depresia-a-zivotny-styl/

Depresia a životný štýl

15.12.2011 10:00

Na duševné zdravie má správny životný štýl významný a rozhodujúci vplyv.

Správny a zdravý spôsob života, dodržiavanie životosprávy, pravidelný pohyb, odpočinok a dostatočný spánok sú dôležitou prevenciou pred vznikom depresie, alebo iných porúch duševného zdravia. Správne rozhodnutia a správne kroky v živote znižujú nebezpečenstvo vzniku depresie. Naopak zlé rozhodnutia, nesprávne kroky a nevhodní ľudia v našom okolí toto nebezpečenstvo vzniku depresie zvyšujú. Dôležitosť správneho, zdravého a pravidelného stravovania je i pre duševné zdravie nespochybniteľná. Výber vhodnej a zdravej stravy, spôsob a pravidelnosť stravovania a tiež správne stravovacie stereotypy sú predpokladom pre celkový zdravý a spokojný život.

Nedostatok fyzického pohybu a telesnej aktivity je rizikový faktor pre vznik depresie.

Mnoho vedeckých štúdií dokázalo, že pravidelný pohyb, cvičenie a telesná aktivita sú výrazným podporným faktorom pri udržiavaní duševného zdravia a prevencii depresie. Táto skutočnosť sa ešte výraznejšie dotýka ľudí s chronickými ochoreniami, ako sú srdcovocievne a metabolické ochorenia. Pohyb a telesná aktivita pomáha týmto ľuďom udržiavať dobrú fyzickú a duševnú kondíciu a je významným preventívnym nástrojom pred vznikom depresie.

zdroj: https://stromzdravia.sk/depresia/depresia-a-zivotny-styl/

Zdravý životný štýl

10.12.2011 10:00

V predchádzaní a liečení takzvaných civilizačných chorôb sa preukazuje zmena zdravého životného štýlu ako možno najdôležitejšie opatrenie.

K zdravo vedenému životnému štýlu patrí:

  • na skutočnú spotrebu človeka prispôsobený príjem tuku a cukru, stravu bohatú na vlákniny. Do zdravej výživy patrí hlavne: celozrnný chlieb, ovsené vločky, čerstvé ovocie a surová zelenina by mali tvoriť veľký podiel v celkovom príjme potravín, pričom mäso, mäsové výrobky, maslo, margarín, a plnotučný syr by mali byť konzumované s mierou.
  • dostatočný pohyb tela na čerstvom vzduchu najmenej 1 hodinu denne
  • fajčenie by malo byť zamedzené
  • nadváha by mala byť trvalou zmenou stravy pomaly odbúraná
  • trvalému stresu, ako napríklad dlhým cestám autom by sa malo vyhýbať
  • konzumácia alkoholu by mala byť obmedzená na 10 g čistého alkoholu za deň

Z hľadiska epidemiológov nie je pochýb o tom ako pôsobia na priemernú dĺžku života alebo na častosť ochorení napríklad fajčenie alebo nadváha.