Nezabúdajte na pravidelný príjem tekutín

25.01.2012 10:00

U dospelého človeka tvorí voda 65 až 75 percent hmotnosti tela, teda približne dve tretiny.

Samotný tento údaj podčiarkuje význam vody pre život a existenciu človeka. U detí a novorodencov je tento pomer ešte vyšší. Voda má pre život a funkciu organizmu absolútne nezastupiteľnú a nenahraditeľnú úlohu. Bez vody by neexistoval život.

Voda a kyslík sú dve nevyhnutné zložky života.

Voda je nevyhnutná pri trávení a metabolizme, pri regulácii telesnej teploty, pri vylučovaní odpadových látok z tela, pre transport kyslíka a živín k tkanivám a bunkám. Voda je základom cirkulácie krvi, krvného behu, voda chráni, spája a integruje tkanivá a orgány ľudského tela. Bez jedla môžeme prežiť týždne, dokonca i mesiace, ale bez vody iba niekoľko dní. Každý proces v organizme prebieha vo vodnom prostredí, deficit vody paralyzuje činnosť tkanív, orgánov i celého tela. Dospelí ľudia bez výraznej fyzickej aktivity potrebujú denne minimálne 2,5 l vody, čo je ekvivalent približne 35 ml vody na 1 kg telesnej hmotnosti. U detí je táto potreba ešte vyššia. Ak je prítomná fyzická aktivita, potreba príjmu vody sa tomu úmerne zvyšuje. To platí pre deti i dospelých.

Čím je fyzická aktivita dlhšia a intenzívnejšia, tým je potreba vody vyššia.

Potrebu vody výrazne ovplyvňuje i teplota vonkajšieho prostredia. Pri vysokých vonkajších teplotách dochádza k zvýšeným stratám vody potením a výmenou s vonkajším okolím. To treba mať na zreteli hlavne v letných mesiacoch, v horúčavách, na dovolenkách, pri dlhšom pobyte v priestoroch s vyššou teplotou vzduchu. Straty vody sa zvyšujú, potreba príjmu vody stúpa. Stále platí, že množstvo tekutín, ich zloženie a pitný režim sú u každého človeka individuálne, podľa jeho potrieb, veku, stavu a nárokov. Viac tekutín a prísnejšie dodržiavanie pitného režimu je nevyhnutné pri infekčných ochoreniach, pri užívaní niektorých liekov, pri niektorých metabolických, obličkových a endokrinologických ochoreniach.

zdroj: https://stromzdravia.sk/voda-zaklad-zivota/