Depresia a životný štýl II.

25.12.2011 10:00

Veľmi významným a často nedoceneným faktorom zdravého životného štýlu je pravidelný denný rytmus života.

Organizmus funguje podľa istých vnútorných hodín, Tento časový harmonogram je s našim každodenným životom veľmi úzko spätý. Je to prirodzený a zákonitý fyziologický mechanizmus pre fungovanie ľudského organizmu.

Tento prirodzený rytmus sa zvykne nazývať biorytmus.

Každý z nás ho má. Len každý ho má trochu iný. Biorytmus je významne spojený s časovým manažmentom. O časovom manažmente podrobne píšeme v kapitole DUŠEVNÉ ZDRAVIE. Biorytmus a efektívny časový manažment sú spolu organicky spojené. Navzájom by sa mali doplňovať a navzájom rešpektovať. To je i základ úspechu, zdravia a efektívneho života. Určite si každý podvedome všimol a uvedomil, že najlepšie a najefektívnejšie funguje, keď dodržiava svoj pravidelný denný režim. Stačí ak vynecháte jedlo, keď sa neskoro zobudíte, alebo keď idete spať dve hodiny neskôr ako ste zvyknutý. Organizmus registruje a signalizuje túto zmenu. Tento zásah do organizmu nebýva väčšinou dramatický, organizmus sa s ním dokáže vyrovnať. Horšie to býva v prípadoch kde dochádza k pravidelnému narušovaniu až ignorovaniu prirodzených biorytmov. Následky nenechajú na seba dlho čakať. Rýchly životný štýl, kvantum úloh a problémov, nárazové situácie, časový a pracovný stres. To všetko zasahuje do biorytmov a narušuje pravidelný denný rytmus. Výsledok? Ideálna živná pôda pre vznik depresie. Dokonca i duševne úplne zdraví a odolní ľudia môžu mať následkom týchto faktorov problémy s depresiou.

Narušený biorytmus môže byť jednou z rozhodujúcich príčin vzniku depresie.

A nielen depresie. Narušený denný rytmus sa môže prejavovať i inými ťažkosťami. Poruchami spánku, zlým trávením a nechuťou do jedla, pocitmi úzkosti, bolesťami hlavy. Dodržiavanie denného rytmu, pravidelnosť v jedení, dodržiavanie pravidelného času zaspávania a ranného vstávania, pravidelný oddych a relaxácia. Pravidelný čas s rodinou, s priateľmi, čas venovaný svojim radostiam a záľubám by mal mať pevné miesto v dennom rytme každého rozumného a úspešného človeka. Denný rytmus sa môže naručiť i vplyvom striedania ročných období. Depresiu môže spustiť zmena v cykle svetlo / tma, hlavne koncom jesene a počas zimných mesiacov. Preto v tomto období by sme fyziologicky mali zvýšiť čas pre spánok, oddych a relaxáciu. Organizmus to v tomto období vyžaduje a treba túto fyziologickú zákonitosť rešpektovať.

zdroj: https://stromzdravia.sk/depresia/depresia-a-zivotny-styl/